کتاب‌های خودیاری چند گونه دارند؟

همه‌ٔ انسان‌ها دوست دارند به خودشان و دیگران کمک کنند.و به‌همین خاطر است که عده‌ای می‌خواهند این گونه کتاب‌ها را بخوانند و عده‌ای دیگر هم دوست دارند آن‌ها را بنویسند.

ممکن است عده‌ای بخواهند تبدیل به نویسنده‌ای پرفروش شوند یا شاید  می‌خواهند از طریق این روش، کتاب الکترونیکی‌شان را در سایت‌های آنلاین کتاب بفروشند و روی برندسازی شخصی‌شان کار کنند.

یا شاید فقط به این دلیل که معتقدند ایده خوبی دارند که می‌خواهند آن را با دیگران به اشتراک بگذارند و از این طریق به دیگران کمک کنند که یا حال بهتری را تجربه کنند و یا موقعیت مالی بهتر یا سلامت جسمان و نشاط بیشتری را.

چگونه نوشتن کتاب خودیاری را شروع کنیم؟

اگر شما به هر دلیلی تصمیم به نوشتن یک کتاب خودیاری دارید، به یاد داشته باشید که خودتان هم باید در این مسیر کمک بگیرید.

طی این مسیر را با کمک فرآیندهای حمایتی همچون کوچینگ نویسندگی، بسیار آسان‌تر انجام می‌شود.

نکته‌ٔ دیگر این‌که حتما به یاد داشته باشید که مهم نیست چه دلایلی شما را به نوشتن این کتاب سوق می‌دهد، مهم این است که این کار زمان می‌برد و به احتمال زیاد باید چندین پیش‌نویس برای آن آماده کنید.

شما به خوانندهٔ خود اعتماد می‌کنید و او نیز کتاب شما را باور می‌کند. ایجاد یک رابطه‌ٔ قلبی و محکم میان شما و خواننده، یکی از شرایط اصلی انجام نوشتن یک کتاب خودیاری است. فروش کتاب هم در مورد ایجاد روابط است، درست مانند هر تجارت دیگری.

نوشتن کتاب خودیاری یا کتاب‌های چگونه با نوشتن کتاب‌های داستانی و سبک‌های دیگر به‌لحاظ ارتباطی تفاوتی ندارد. موفقیت در نوشتن، در این است که ابتدا میل و انگیزهٔ قدرتمندی برای نوشتن داشته باشید، زمان انجام آن را تعیین کنید و سپس روی تکمیل آن تمرکز کنید. جادویی برای سریع انجام دادن این کار وجود ندارد. به عبارت ساده‌تر، این واقعاً به میزان تعهد شما به نوشتن مربوط می‌شود.

دست نویس علی اکبر دهخدا

چند گونه کتاب خودیاری وجود دارد؟

ناشران در صنعت کتاب‌های خودیاری یا کتاب‌های چگونه، کتاب‌های خودیاری را در این پنج دسته اصلی طبقه بندی می‌کنند. آن‌ها به شرح زیر هستند:

  1. کتاب‌های گام‌به‌گام
  2. کتاب‌های پیشروی
  3. کتاب‌های التیام (از یک وضعیت ناگوار مثلا اعتیاد، سوگ، جدایی)
  4. کتاب‌های تمرینی
  5. کتاب‌های جزئی‌نگر

کتاب‌های گام‌به‌گام

کتاب‌هایی هستند که نحوه‌ٔ تکمیل چیزی را با ارائه جزئیات از A تا Z توضیح می‌دهند، کتاب‌هایی که گاه با عنوان از سیر تا پیاز یا هرآنچه می‌خواهید دربارهٔ … بدانید، شناخته می‌شوند. نمونه‌هایی برای این گونه کتاب‌ها می‌تواند این باشد که چگونه بهتر بنویسید، چگونه کمد خود را مرتب کنید یا چگونه وزن کم کنید. این گونه کتاب‌ها، به‌دنبال ایجاد یک طرح یا برنامه برای رسیدن به نتیجه‌ٔ نهایی مربوط می‌شود.

کتاب‌های پیشروی

به این معنی است که چگونه یک فرد ممکن است در مرحلهٔ متفاوتی از زندگی خود، مجبور به ایجاد تغییراتی برای پیشروی شود. این کتاب به مخاطب کمک می‌کند تا از طریق یک فرآیند تکاملی، به پیش حرکت کند،‌ مهم نیست این تغییر کوچک یا بزرگ باشد، مهم ایجاد این تغییر در زندگی است.

فرض کنید فردی در شرف ازدواج است و دوست دارد دربارهٔ تغییرات سبک زندگی از مجردی به سبک زندگی متأهلی بیشتر بداند یا حتی فرض کنید شما با حیوانات خانگی رابطهٔ خوبی ندارید اما به دلایلی مجبور هستید که در شرایطی با یکی از آنها هم‌خانه شوید.

همهٔ موارد گفته شده نشان می‌دهد که شما نیاز به یک کتاب برای پیشروی در زندگی خود دارید. این گونه کتاب‌های خودیاری، شما را آمادهٔ رشد به مرحله یا فرآیند ذهنی جدیدی می‌کند که معمولاً از طریق تغییرات تدریجی کوچک انجام می‌شود.

کتاب‌های التیام

کتاب‌های التیام برای افرادی نوشته می‌شود که قرار است از درد یا رنجی گذر کنند و از آن التیام بیابند. نمونه‌هایی از این نوع کتاب‌ها، چگونگی بهبودی از اعتیاد به الکل یا اعتیاد به مواد مخدر یا انواع دیگر رفتارهای وسواسی است. این کتاب‌ها برای کمک به بهبودی یا التیام فرد از طریق نوعی فرآیند بهبودی نوشته می‌شوند.

کتاب‌های تمرینی

کتاب‌های تمرینی خودیاری، به دنبای این هستند که فرد را برای رسیدن به یک نتیجهٔ نهایی با دنبال کردن  یک مجموعه تمرین خاص یاری کنند. به عنوان مثال، اگر فردی دچار کلاستروفوبیک باشد، ممکن است کارهای خاصی برای غلبه بر آن انجام دهد.

این امر مستلزم مهارت غلبه بر ترس و اضطراب با استفاده از تکنیک‌های «لنگر انداختن» است (لنگر انداختن به معنای استفاده از تکنیک‌هایی ذهن و واژگانی برای استفاده از سیستم عصبی شما برای پیوند دادن احساسات به تجربه‌ها است). نوشتن کتابی در مورد چگونگی غلبه بر کلاستروفوبیا در این دسته قرار می‌گیرد.

کتا‌ب‌های‌‌ جزئی‌نگر

این گونه کتاب‌هایی خودیاری، کتاب‌هایی هستند که به فرد نشان می‌دهند چگونه با بخش‌های خاصی از یک موضوع یا مشکلی که معمولاً ماهیت پیچیده‌ای دارد، برخورد کند.

یک مثال می‌تواند کتابی در مورد تبدیل شدن به یک والد بهتر باشد. همانطور که می‌بینید، این یک موضوع بسیار پیچیده و گسترده است و به‌احتمال‌زیاد آنقدر بزرگ است که نمی‌توان کل طیف را در یک کتاب تحت پوشش قرار دارد. بنابراین یک رویکرد معقول‌تر این است که این موضوع را به بخش‌های مختلفی تقسیم کنید، مانند فرزندپروری در سنین کودکی، یا فرزندپروری نوجوانان، یا شاید حتی روابط فرزندان بزرگسالان با والدین؛ و همین‌طور در این بخش‌بندی‌های باز هم به موضوع‌های جزئی‌تری همچون خشم، عزت‌نفس یا سلامت جسمی بپردازیم.

نکتهٔ پایانی

قطعا نوشتن این دسته‌بندی‌ها در کتاب‌های خودیاری می‌توانند در بخش‌های مختلف با هم‌ همپوشانی‌هایی داشته باشند. همانطور که بسیاری از کتاب‌های خودیاری، بخش‌های تمرینی هم دارند. بااین‌حال این اطلاعات به شما کمک می‌کند که نوع مساله مخاطب خود را تاحدودی وضوح ببخشید و برهمین حساب با وضوح بیشتری روی کتاب خودیاری خود وقت بگذارید.

اگر شما هم علاقه‌مند به نوشتن کتاب‌های خودیاری هستید،‌ می‌تواند با پر کردن این فرم، از شرایط استفاده از دوره‌های کوچینگ گروهی نویسندگی مطلع شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا می‌دانستید نویسندگان، پیش از شروع نگارش کتابشان، طرح کلی آن را ترسیم می‌کنند؟

برای دریافت قالب رایگان طرح کلی کتاب، ایمیل خود را وارد کنید.